Filmvisning «Roald Amundsens sydpolsferd 1910-1912»

I 2011 er det 100 år siden Roald Amundsen vant kappløpet mot Robert Scott om å bli førstemann til Sydpolen. Tidlig på ettermiddagen 14. desember 1911 kom Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting frem til selve polpunktet, og ble med det de første til å nå det sørligste punktet på kloden. Cinemateket i Bergen har i den anledning satt sammen et program med tre filmer fra de tidlige ekspedisjonene til Sydpolen. Foruten å vise de levende bildene vi har etter Amundsens ekspedisjon, har vi fra England hentet over de lengre dokumentarfilmene The Great White Silence (1926) om Scotts ekspedisjon og South (1919) om den dramatiske ekspedisjonen til Ernest Shackleton, som i 1914 dro til Antarktis med mål om å krysse kontinentet på tvers.

Roald Amundsens Sydpolferd 1910-1912 består av Roald Amundsens egne filmopptak fra sydpolekspedisjonen som foregikk mellom 1910 og 1912. Opptakene er samlet og restaurert av Nasjonalbiblioteket og lydsatt med nykomponert musikk av Halldor Krogh og André Viervoll.

Totalt finnes noe over 40 minutter med råopptak fra ekspedisjonen, det meste bilder av reisen sørover på ”Fram” og livet på basen Framheim. Amundsen hadde ikke med seg filmkamera på selve fremstøtet mot polpunktet – han mente det veide for mye.

Av filmmaterialet sitt lagde Amundsen flere versjoner, alle med ca 20 minutters varighet, tilpasset foredrag over hele verden. Det første han holdt etter hjemkomsten var i Cirkus Verdensteater i Kristiania i september 1912. To tusen mennesker hadde fått plass, og Amundsen kunne presentere filmbilder og fotografier under foredraget. Senere satte filmpioneren Hugo Hermansen sammen en kinoversjon av filmmaterialet.

Det er Amundsens internasjonale versjon, som han brukte i forbindelse med foredrag om ekspedisjonen, som presenteres på Cinemateket USF. Amundsens filmopptak er en av veldig få filmer som inngår i UNESCOs "Memory of the World", et register over dokumenter som regnes som spesielt viktige for menneskehetens kollektive hukommelse og menneskeheten som helhet.

Filmer i programmet:

- Roald Amundsens Sydpolferd 1910-1912
- The Great White Silence
- South