Filmvisning «South»

I 2011 er det 100 år siden Roald Amundsen vant kappløpet mot Robert Scott om å bli førstemann til Sydpolen. Tidlig på ettermiddagen 14. desember 1911 kom Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting frem til selve polpunktet, og ble med det de første til å nå det sørligste punktet på kloden. Cinemateket i Bergen har i den anledning satt sammen et program med tre filmer fra de tidlige ekspedisjonene til Sydpolen.

Foruten å vise de levende bildene vi har etter Amundsens ekspedisjon, har vi fra England hentet over de lengre dokumentarfilmene The Great White Silence (1926) om Scotts ekspedisjon og South (1919) om den dramatiske ekspedisjonen til Ernest Shackleton, som i 1914 dro til Antarktis med mål om å krysse kontinentet på tvers.

South

Sir Ernest Shackleton og hans 28-mann store mannskap seilte i juli 1914 fra England med skipet ”the Endurance” med kurs for Antarktis med håp om ikke bare endelig ta seg til Sydpol-punktet, men også å fortsette ferden rett frem, og sånn bli den første til å krysse kontinentet. Han hadde gjort tre mislykkede forsøk på å nå først til polpunktet i 1909 under sitt over to år lange opphold i Antarktis, men med lærdom fra Amundsen suksess og Scotts tragedie var han denne gangen sikker på å lykkes.

Med seg på "The Endurance" hadde han den australske fotografen Frank Hurley, og Hurley skulle i løpet av de neste to årene gjøre noen av filmhistoriens mest spektakulære og dramatiske opptak. Resultatet ble i 1919 dokumentarfilmen South, som for noen år siden gjennomgikk en grundig restaurering ved BFI i London og slik kan presenteres i all sin prakt i dag.

Ekspedisjonen gikk aldeles ikke slik Shackleton hadde planlagt. 130 km fra land satt "The Endurance" seg fast i skruis. De neste ti månedene prøvde mannskapet desperat å skjære løs skipet og lage en lei inn til land. I august 1915 ble de imidlertid tvunget til å forlate "The Endurance" da skruisen begynte å knuse skipet. Mannskapet og 70 trekkhunder klarte å komme seg til Elephant Island, der 22 av mannskapet slo leir mens Shackleton og seks andre menn gjorde et desperat forsøk på å ta seg til den bebodde South George Island, 1.300 km unna. Mirakuløst nok kom de frem litt over en måned senere – alle seks. Da hadde de blant annet overlevd storm med over ti meter høye bølger i den lille, åpne livbåten. Fire måneder etter det kunne de plukke opp de resterende overlevende på Elephant Island - der Hurley kunne konstatere at han hadde klart å redde 150 av sine 400 glassnegativer og alle filmrullene sine.

Hurleys opptak er gjort på ferden sørover, Weddell Sea der de satt fast i isen, Elephant Island og South Georgia Island i Antarktis. For å få opptak fra sistnevnte måtte Hurley dra tilbake i 1916 for å gjøre ekstra opptak – da han jo satt på Elephant Island når Shackleton kom frem til øya. Førstestyrmann Greenstreet kalte Hurley "en kriger med kamera"”. Både fordi han bukserte det tunge kamerautstyret på farlige plasser, som for eksempel til topps i skipets rigg, men ikke minst fordi han hadde stupt uti det iskalde vannet for å redde negativene og filmrullene da "The Endurance" plutselig ga etter for skruisen og var i ferd med å synke.

Alle filmene i programmet:

- Roald Amundsens Sydpolferd 1910-1912
- The Great White Silence
- South