Filmvisning om sørpolekspedisjonene til Amundsen og Scott

Gratis filmvisning i forbindelse med Sørpoljubileet. Vi viser filmer fra begge sørpolekspedisjonene, både den norske og den britiske.

«Roald Amundsens Sydpolekspedisjon 1910-1912»

Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket | 1912 |  | 16 min

Dette er en enestående filmhistorisk utgivelse fra ferden der Amundsen skrev verdenshistorie. Filmen er nyrestaurert og har nyinnspilt musikk, så den kan oppleves slik den ble vist under premieren i 1912. 

Det var Amundsen selv og andre deltakere på ekspedisjonene som gjorde filmopptakene, i motsetning til andre ekspedisjoner som hadde med egen filmfotograf. Amundsen sørget for at det ble filmet under ekspedisjonen til Sydpolen, slik at han senere kunne bruke det i sine foredragsturneer. Filmen var et populært innslag i foredragene hans, og han trakk fulle hus i Norge og Europa med disse − til og med i England, konkurrenten Scotts hjemland. 

 

«The Great White Silence»

British Film Institute | 1924 | 106 min

Den offisielle filmen av kaptein Robert F. Scotts skjebnesvangre ekspedisjon til Sørpolen. Filmen er nyrestaurert

For hundre år siden ledet kaptein Scott British Antarctic Expedition (1910-1913). Med ombord Terra Nova var fotograf og filmfotograf Herbert Pointing. Han filmet nesten alle aspekter av ekspedisjonen: det vitenskapelige arbeidet, livet i leiren og dyrelivet. Ponting dokumenterte forberedelsene til Sydpolforsøkene - fra utprøving av komminikasjonmidler til klær og kokeutstyr - og gir oss et innblikk i de utfordringer ekspedisjonen møtte. Filmen byr på vakker landskapsfotografering og strålende detaljer fra ekspedisjonen. BFI mottok pris for beste restaurering på Focal International Awards 2011.