Polarutstilling i Bilbao

14. desember 2011 er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. I den anledning vises en stor utstilling om Amundsens fantastiske sydpolferd.

Frammuseet i Oslo har i anledning jubileet laget utstillingen «Cold Recall» som er basert på fotografier som Amundsen selv brukte på sine foredragsturneer rundt om i verden og som vises i Bilbao fra 1. desember til 11. mars 2012.

Man trodde lenge at fotografiene som utstillingen er basert på var tapt. 250 glassplater med fotografier viste seg å være i familiens eie og i 2006 ble de lagt ut for salg hos et internasjonalt auksjonshus og kjøpt av en nordmann som foretrakk av være anonym. Eieren har deponert bildene i Nasjonalbiblioteket og overdratt de kommersielle rettigheter til Frammuseet.
 
Det er først i 2011, og i anledning Amundsen-året, at bildene er tilgjengelig for publikum. Bildene er helt unike og vil gi alle polarinteresserte en enestående mulighet til å få et innblikk i utfordringene og problemene som Amundsen og hans menn opplevde på sin ferd mot sydpolen.