TRANSIT - utstilling om flyktninger

Utstilling om flyktninger i dag og Fridtjof Nansens humanitære arbeid

Bilde av en kvinne med barn i et sjal Foto: Espen Rasmussen
Hvordan er det å dra hjemmefra uten å vite om man vil komme tilbake? Hvordan kan man overleve på nesten ingenting? Hvordan er livet for et barn som er tvunget til å flykte fra hjemmet sitt? Hvordan er det å leve i konstant frykt for både sitt eget liv og for å miste de man er mest glad i?
 
12. mai 2011 åpner Nobels Fredssenter utstillingen TRANSIT i samarbeid med den prisbelønte fotografen Espen Rasmussen.
 
Utstillingen vil fortelle historier om flyktninger og internt fordrevne i forskjellige deler av verden. Gjennom bilder, film- og lydopptak, samt gjennom Rasmussens personlige samtaler med flyktninger, vil TRANSIT formidle hverdagen for mennesker på flukt. Hvilke utfordringer møter dem og hva får dem til å holde motet oppe?
 
TRANSIT handler også om Fridtjof Nansen og hans innsats s for å hjelpe krigsfanger, hungersrammede og flyktninger tidlig i forrige århundre. Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris for sin humanitære innsats i 1922. Utstillingen vil synliggjøre likheter mellom de utfordringene Nansen møtte i sitt humanitære arbeid den gang, og dagens utfordringer i ulike konfliktområder verden over.
 
Det vil utarbeides et pedagogisk opplegg med utgangspunkt i utstillingen. Utstillingen vurderes som vandreutstilling i mindre format.