Nansen og flyktningsaken markeres i Brasilia

Ambassaden i Brasilia og UNHCR har gått sammen om utstillingen «Art and Refuge in Brazil: a celebration of the 150th anniversary of Fridtjof Nansen». Utstillingen markerer også 60-årsjubileet for Flyktningekonvensjonen og 50-årsjubileet for konvensjonen for reduksjon av statsløshet.
Foto: UNHCR

Utstillingen er delt i to, der den ene delen viser Nansens humanitære innsats med tekst og bilder. Den andre delen er malerier og installasjoner som omhandler flukt og flyktningers opplevelse. Kunstnerne er flyktninger fra Angola, Kongo og Colombia bosatt i Brasil, samt brasilianske kunstnere. 

Ambassadør Turid Eusebio åpnet utstillingen sammen med UNHCRs representant i Brasil,  Andrés Ramirez . Ambassadør Turid Eusébio talte om Nansens liv og humanitære innsats. Hun trakk fram Nansen som en bruker av moderne kommunikasjon for å skape engasjement og mobilisere offentligheten. Noen av Nansens egne fotografier var også presentert på utstillingen. UNHCRs representant i Brasil, Andrés Ramirez sa i sin tale at Nansens arv som tidenes første høykommissær for flyktninger inspirerer til videre arbeid for flyktningsaken. 
 
Utstillingen skapte stor interesse og det var mange til stede på åpningen som også fikk bred og god mediedekning. Utstillingen vil stå til 30. oktober, i Caixa Culturals lokaler i Brasilia. UNHCR i Brasil har dedikert en egen nettside til Nansen og til utstillingen. Der kan dere også se kunstverkene som er utstilt.
 
 
(Kilde: Norges ambassade i Brasil)