Gahr Støre åpnet året

Hundevis møtte opp til åpningen av Nansen-Amundsen-året i Tromsø for å få med seg utendørsarrangementet.
utenriksminsteren åpner åretJonas Gahr Støre holdt åpningstale. Foto: Nansen-Amundsen-året Bilde fra ustillingen Snowhow illustrerer kunnskap om mat«Snowhow. Polarheltenes læremestre: inuitter, samer og ishavsfolk»  Foto: Ann Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt Terje Isungset under iskonsert i TromsøTerje Isungset spiller på 100 år gammel is fra Sørpolen Foto: Sebastian Gerland Iskonsert i TromsøTerje Isungset på isinstrumenter og Lena Nymark på vokal Foto: Sebastian Garland HundekjøringHundekjøringen var populær blant små og store. Foto: Adnan Icagic, Tromsø Museum–Universitetsmuseet

Utenriksminsteren åpnet året

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet året. Han understreket at jubileumsåret bør brukes til å rette lyset mot flere sider av Nansen og Amundsen, ikke bare være en parademarsj. Han håper derfor Nansen og Amundsen vil fortsette å bli debattert. 

Gahr Støre kom også med en invitasjon til de unge. Til høsten vil utenriksdepartementet inviterere elever ved videregående skole til en landsdekkene konkurranse . Elevene kan bruke ord, bilder, film eller andre medier, inspirert av Nansen og Amundsens liv. En av premiene er et besøk til Antarktis. 

Les utenriksministerens tale

Folkefest

Terje Isungset laget vakker musikk spilt på instrumenter laget av bl.a. 100 år gamle iskjerner fra Sørpolen, For første gang hadde han også laget en «sørpolofon». Den skjøre klangen fra isen var en fin kontrast til hundegjøingen på andre siden av Framsenteret. 

Øytun folkehøgskole med Harald Tunheim i spissen hadde tatt turen fra Alta for å bidra med hundekjøring under åpningen. Sløyfen som var lagt i området rundt Framsenteret var godt besøkt av både store og små. 

I tørrdokken på MS Polstjerna åpnet en utstilling som setter fokus på den kunnskapen Nansen og Amundsen tilegnet seg fra ishavmiljøet og arktiske urfolk. Departementsråd i Justisdepartementet og tidligere sysselmann på Svalbard, Morten Ruud, åpnet utstillingen som har tittelen «Snowhow. Polarheltenes læremestre: inuitter, samer og ishavsfolk». Utstillingen er et samarbeid mellom Tromsø Museum – Universitetsmuseet og Norsk Polarinstitutt.

På en plakat i utstillingen kunne man lese: 

«Det er underlig hvor lækkersulten man blir paa en ishavstur»
- Roald Amundsen

Etter å ha testet hundekjøring, sett filmer og hørt taler taler og konsert, så var det vel flere som ville vært enig med Roald Amundsen i akkurat det. Da passet det godt at de frammøtte ble servert godbiter som selkjøtt fra Rya Produkter og deilige kaker, kjeks og solboller fra Bakehuset.